19) Omezte maso

Přestože tato výzva přímo nesouvisí se snižováním hmotného odpadu, souvisí se snižováním odpadu také. Živočišná výroba a produkce masa je náročná z mnoha hledisek. Proč je to takový problém? A čeho můžete vynecháním masa či omezením jeho spotřeby dosáhnout?

Hospodářská zvířata jsou jedním z největších producentů skleníkových plynů. Zatímco 13 % globálních skleníkových plynů tvoří doprava, hospodářská zvířata tvoří 51 %. Stejně tak je produkce masa náročná i z jiných hledisek. Například co se týká spotřeby vody, domácnosti v USA jí spotřebují 5 %. Živočisná výroba 55 %. Protože se nyní zaměřujeme hlavně na odpad, odpad z chovu 2500 dojných krav se rovná odpadu produkovaného městem se 411 000 obyvateli. A v číslech bychom mohli pokračovat, více informací naleznete zde. Zajímavý dokument, který se zaměřuje právě na ekologické důsledky produkce masa, je Cowspiracy. Rozhodně stojí za vidění.

Chov hospodářských zvířat jak na maso, tak na mléčné výrobky je neuvěřitelně náročný. Zatímco dříve maso bylo spíše sváteční jídlo, teď je běžné mít maso ke každému chodu. Podle statistik každý Čech průměrně sní 79 kilo masa ročně, což je obrovské číslo. Za posledních 50 let se globální spotřeba masa více než zečtyřnásobila. To má obrovské ekologické dopady.

Kromě náročnosti chování hospodářských zvířat na maso je zde také záležitost etická. Videa o tom, jak krutě je se zvířaty zacházeno, naleznete všude po internetu. Stačí jen trochu zapátrat.

Ideálním řešení by ovšem bylo nejíst maso vůbec. Ne každému ovšem vegetariánství či přímo veganství vyhovuje. Někdo má dojem že maso „potřebuje“ zdravotně, někdo má nezvladatelné chutě a podobně. Proto myšlenka, že se všichni stanou najednou vegetariány, je skoro nereálná. Přestože ale lze udělat aspoň něco,  čím svůj dopad na přírodu snížíte.

Výzva?

Pokud jste zvyklí jíst maso ke každému jídlu, začněte tím, že maso omezíte na jeden (ideálně) až dva chody denně. V případě, že si maso dáváte obvykle jednou denně, zkuste zavést jednou týdně den celý bez masa. Pokud maso jíte spíše občasně, zkuste si stanovit dobu, která je pro vás výzvou, a nejíst maso po celou dobu. Například dva týdny, měsíc či mnohem delší časové období.

V případě, že jste vegetariáni a maso nejíte vůbec, zkuste omezit mléčné výrobky. Přestože jejich produkce není tak náročná jako produkce masa, mají dost podobný dopad, protože stále vyžadují chov zvířat v obrovském množství. Proto zkuste aplikovat stejná pravidla jako pro nejezení masa výše, jen to aplikujte na mléčné výrobky. 🙂

Pokud jste vegani, dobrá práce. 😉

 

Jak často jíte maso? Snažíte se ho omezovat nebo jeho ekologické důsledky neřešíte?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *