27) Zbytky jídla aneb jak neplýtvat a šetřit jídlo?

Pokud něco opravdu nesnáším, pak je to vyhazování jídla. Spousta lidí si často kupuje více jídla, než je vůbec schopná sníst, a končívá to tak, že je půlka jídla plesnivá a jídlo poté končí v koši. Zároveň také hodně zbytků jídla, které vyhazujeme, se dá často ještě dále zužitkovat. Která to jsou? 🙂 A případně co dělat s jídlem, u kterého víte, že ho už sníst nestihnete a přitom už je tak tak na spotřebu a vyhodit je ho škoda? 🙂 A jak vlastně tomu plýtvání jídlem předejít obecně?

Jedním z problémů mnoha domácností je obrovské množství jídla, které se vyhazuje. Buď jsou to zbytky, které jsou brané jako nezpracovatelné nebo si prostě lidé nakoupí jídla moc a pak jedou například na pár dní pryč a jídlo už nestihnou sníst, tak ho vyhodí. To ale stojí nejen peníze, ale i cenné suroviny. Co ale s tím?

 

„Nezpracovatelné“ zbytky jídla

Jak už jsem psala výše, spoustu zbytků jídla lidé berou jako nezpracovatelné, přestože se dají dále využít. Co je například mezi nimi a na co se to dá dále využít?

Tvrdý chléb= (strouhanka)

Zahnědlé banány= (banana cake, banánové muffiny, banánové sušenky)

Zbytky ze zeleniny= (vývar)

Nať z mrkví= (pesto)

Pokud také neradi plýtváte jídlem a zajímá vás, jak různé zbytky jídla využít, určitě doporučuji iniciativu Zachraň jídlo, kde najdete mnoho inspirace, jak plýtvání jídlem předejít a také recepty, jak například různé zbytky využít.

 

Jídlo, které nestíháte sníst

Přestože můžete mít sebelepší záměry zachraňovat jídlo, občas se vám může stát, že si ho prostě koupíte moc a pak jedete pryč a nestíháte ho sníst. Co s tím? Využít můžete některou z FB skupin pro různá města, kde můžete jídlo zdarma nabídnout a určitě se hned najde několik zájemců, kteří o něj budou mít zájem. Nejen že tak zachráníte pár surovin, ale uděláte i dobrý skutek a někomu radost.

 

Pár rad, jak obecně plýtvání jídlem předejít

  • Plánujte: udělejte si v hlavě přibližný jídelníček na celý týden a podle něho nakupujte. (Více o tom, jak se připravovat na bezobalový nákup, díky kterému můžete zabránit plýtvání i nějakého toho jídla jsem psala zde)
  • Zamrazujte: pokud víte, že nějaké jídlo nestíháte sníst, spoustu toho můžete zamrazit a nechat na později. Obzvláště co se zeleniny týče, zamrazovat můžete skoro vše. Poté můžete zmraženou zeleninu opět využít na kuchyňské tvoření. Já například pokud odjíždím na víkend pryč a zbude mi spousta zeleniny v lednici, u které se bojím, že by to po víkendu už nemusela „rozdýchat“, tak jí hodím do mrazáku a o to méně můžu aspoň další týden nakupovat. 🙂
  • Říkejte si o menší porce nebo si s sebou noste krabičky: obzvláště velké množství jídla se plýtvá i v restauracích při nedojídání. Pokud jste ten typ člověka, kterému stačí například půlka obvyklé porce, buď předem požádejte, ať vám dají méně a nebo si s sebou noste krabičku na zbytky. Nejen že tak nebudete plýtvat, ale máte i sváču na později. 🙂
  • Jídlo správně skladujte: přečtěte si manuál o tom, jak správně jídlo skladovat. 🙂 Může vám to do budoucna dost pomoci se zbytečným plýtváním.
  • Zkuste dumpster diving: ještě jste nikdy neslyšeli o dumster divingu? Pointa je, že lidé chodí vybírat popelnice u supermarketů, do kterých se vyhazuje jídlo, které je například těsně před vypršením expirační doby nebo těsně po ní. Nicméně, většina toho jídla je normálně balená a zároveň tomu jídlu často nic „není“ (minimální záruční doba totiž neznamená, že je jídlo poté nepoživatelné). Díky dumpster divingu nejen že zamezíte vyhazování jídla, ale i něco ušetříte. Mapu dumpster divingu můžete nalézt zde, případně pohledejte FB skupiny ve vašem městě. 🙂
  • Kompostujte: pokud vám přeci jen nějaké jídlo zplesniví, nevyhazujte ho do směšného odpadu, ale zkompostujte ho. Dodáte aspoň tak živiny zpátky do země. 😉
  • Vzdělávejte se: přečtěte si některá šílená čísla, kolik jídla se vyhodí a začnete nad tím více přemýšlet. Těmito se věci se zabývaly například holky z Czech Zero Waste ve svém článku o plýtvání jídlem.

 

Výzva?

Celý týden si zkuste pokaždé, když budete vyhazovat  zbytky do koše, zapřemýšlet, jestli se s nimi nedá ještě něco udělat. Zkuste některý z receptů výše a nebo si zkuste najít nějaký svůj originální vlastní na internetu. Určitě najdete inspirace spousta. 🙂

 

Jaké recepty budete zkoušet? Podělíte se s nějakým svým vlastním? 🙂 A máte nějaké své vlastní způsoby, jak zabraňujete plýtvání jídlem?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *