Čokoládové pralinky

Asi každý z nás miluje čokoládu. A co teprve čokoládové bonbony? Mmm….. 🙂 Nejhorší na nich ale bývá to, že jsou nejen obvykle hodně „ošizené“, ale hlavně zabalené v milionech obalu. Co si tak zkusit udělat vlastní domácí čokoládové pralinky? Uvidíte, že pak už nebudete chtít jiné. 🙂 Nejen že jsou moc dobré, ale hlavně nenáročné na ingredience a čas. Vytvořit si je můžete nejen jako odpolední svačinu, ale i na speciální příležitosti. Co třeba udělat své drahé polovičce na Valentýna domácí sladké překvapení? 🙂

Ingredience (na 9 kuliček)

  • Hořká čokoláda (100 g)
  • Kokosové mléko (2-3 lžíce)
  • Kakao
  • (Mandlové lupínky)

Nejdříve začneme tím, že si 100 g hořké čokolády nalámeme na kostičky do malého hrnce. Vybírejte si nějakou opravdu kvalitní čokoládu, je základem veškeré chuti. 🙂 Hlavně na to nepoužívejte „čokoládu“ na vaření, což je spíše obarvená hmota.

Poté, co máte čokoládu nalámanou, vezmeme si kokosové mléko. Já použila mléko v plechovce. Použijeme tuhou část z kokosového mléka (ten krém) a vezmeme si asi tak 2-3 lžíce, které ohřejeme na sporáku. Kokosový krém by měl úplně změknout. Poté ho nalijeme na kostičky čokolády, aby změkla. Pravděpodobně čokoláda úplně nezměkne, tak jí můžeme i s kokosovým krémem postavit chvíli na sporák (na malý plamen), aby se rozehřála. Nezapomeňte pravidelně míchat, jinak se připálí. 🙂 Hmotu pořádně promíchejte, ať se čokoláda s kokosovým mlékem smíchá a vznikne hustý krém. Ten poté nechce chvíli vychladnout.

Až krém trochu ztuhne, připravte si prkénko nebo větší talíř a na něj nasypte trochu kakaa. Vezměte trochu čokoládového krému na lžičku (ve velikosti menší kuličky) a obalte ho v kakau tak, aby z něho vznikla malá kulička. Krém bude pravděpodobně hodně lepivý, ale díky kakau se s ním bude lépe pracovat a pomalu ztuhne. Stejný postup použijte u zbytku krému. Na část krému jsem použila i mandlové lupínky, ve kterých jsem krém obalila. Nejdříve v lupínkách a poté ještě částečně v kakau, aby lepivé části, kde se lupínky nedostaly, také dostaly svou část „fasády“. 🙂 Až budete mít veškerý krém spotřebovaný, dejte kuličky do lednice a nechejte na pár hodin ztuhnout.

Pralinky můžete různě „inovovat“. 🙂 Dovnitř případně můžete dát oříšky, pokud máte raději sladší čokoládu, zvolte ji. Nebojte se experimentovat a zkuste vykouzlit takové pralinky, které budou přesně odpovídat vaší chuti. 😉

Dobrou chuť! 🙂

 

Děláte si také domácí pralinky? A máte nějaký oblíbený recept? Případně jak vám chutnaly tyto? 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *