Domácí zeleninový vývar ze „zbytků“

Jedna z věcí, kterou opravdu nemám ráda, je plýtvání jídlem. A co když se najde recept, na který se dají použít zbytky, které obvykle nemají žádné další využití? Sem s ním. 🙂 Jedním z takových receptů je na zeleninový vývar ze zbytků. A jak na něj?

Při konzumaci zeleniny obvykle vyhazujeme velké množství odřezků či šlupek. Přitom se tyto zbytky ale dají výborně využít na přípravu domácího zeleninového vývaru.

 

Co vše můžete použít?

  • Šlupky od cibule
  • Oškrábané proužky z mrkve
  • Šlupky z brambor
  • Košťály od květáku

Vše by mělo být důkladně umyté a bez hlíny. Protože velké množství těchto zbytků obvykle nemívám najednou, schovávala jsem si tyto odřezky asi měsíc v pytlíčku v mrazáku a poté před přípravou vývaru jsem tyto zbytky teprve vyndala. Připravíme si velký hrnec s vodou a všechny odřezky a šlupky poté do ní přesypeme. Vaříme asi 30-45 minut. Poté vývar přecedíme a dále můžete využít vývar podle osobní chutě. Osolíme až po vaření, protože by se jinak ze zeleniny neuvolnily všechny minerály.

Já osobně jsem vývar využila na zeleninovou polévku. Nakrájela jsem si brambory na kostičky, chvíli nechala vařit ve vývaru a poté jsem přidala nakrájené žampiony, mrkev a cibuli. Lehce jsem dochutila solí, pepřem a i trochou tymiánu a domácí zeleninová polévka hotova. 🙂

Vývar můžete použít také například na ochucení rýže či jiných pokrmů. V lednici vydrží asi tři dny, ale můžete ho též zamrazit a nechat si ho na pozdější využití. 🙂

Děláte si také domácí vývar? Případně jaký je váš oblíbený recept? 🙂

4 responses to “Domácí zeleninový vývar ze „zbytků“”

  1. Ahoj,

    právě jsem objevil tvůj úžasný blog! 🙂 A tvůj ebook mě moc potěšil! Také si hledám cestičku k udržitelnějšímu životnímu stylu a informuji o tom na svém blogu: http://www.ekonarium.cz Takže kdybys měla chvíli určitě nás navštiv 😛

    Jo a k receptu! Skvělý nápad! Použilas opravdu i ty „suchá“ slupky z cibule?

    Měj se,
    Matouš

    • Paja napsal:

      Ahoj,
      díky moc za kompliment. 🙂 A jsem ráda, že se ebook hodil, snažila jsem se tam dát co neužitečnější informace. Na web se podívám, inspirace není nikdy dost. 🙂
      A ano, použila jsem i ty suché slupky. Nejdříve jsem k tomu byla dost skeptická (normálně by mě asi ani nenapadlo to používat na cokoliv jiného než na barvení vajíček 😀 ), ale nakonec jsem je tam hodila také a chutnaly v tom dobře. 🙂

Napsat komentář: Matouš z Ekonarium.cz Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *