Ovesné „muffiny“ s banánem

Věděli jste, že až 1/3 světové produkce jídla se vyhodí? To je obrovské množství, ačkoliv spousta toho by se dala určitě využít i jinak. Tento recept slouží přesně pro takovou „záchranu“ jídla. 🙂 Pokud máte doma starý hnědý banán a nevíte, co s ním, určitě využijte tento recept. Ačkoliv to nejsou klasické muffiny, dávám je do muffinové formy, takže tak i vypadají. A podle mně jsou mnohem lepší než originál. 😉

Co vše je potřeba?

Ingredience

  • 1 (hnědý) banán
  • 1/4 hrnku kakaa (žádné Granko 😉 )
  • 2 hrnky vloček
  • 1/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 1-2 lžičky medu (podle chuti, případně jiné sladidlo)
  • 1/2-1/3 hrnku vody
  • Máslo nebo olej na vymazání formiček

Nejdříve začneme tím, že si namačkáme banán na kaši. Poté už jen přidáme zbytek ingrediencí (kromě vody  a sladidla) a vše smícháme. Následně přijde čas na přidávání vody. Je potřeba, aby těsto bylo lepivé, ale zároveň by nemělo téct. Spíše taková tužší lepivá hmota, která ale půjde dávat do formiček. Nakonec přidáme sladidlo podle chuti. S kakaem je těsto trochu hořké, proto je dobré nějaké sladidlo přidat, přestože banán těsto dost oslazuje. Každý má chutě jiné. 🙂 Přidejte tedy ještě sladidlo a těsto pořádně zamíchejte.

Poté přijde čas na dávání těsto do formiček. Nejdříve formičky pečlivě vymažte (olejem nebo máslem) a poté dejte po lžících těsto dovnitř. Já používám silikonové formičky z IKEY. Těsto nenakyne, takže se nemusíte bát dávat formičky plné. 🙂 Pečte v troubě na 180 stupní přibližně 25 minut. Raději pravidelně kontrolujte, dokud nejsou muffiny tuhé. Pak si buď můžete muffinky vyklopit z formiček nebo jíst lžičkou přímo z formičky.

Dobrou chuť! 🙂

Ochutnali jste domácí muffiny? A jak se líbil recept? 🙂

2 responses to “Ovesné „muffiny“ s banánem”

  1. […] si můžete přinést kolik budete chtít. Já si na cesty nejraději připravuji buď ovesné muffiny nebo sušenky. Nejen že zasytí, ale hlavně jsou v pevném stavu, takže se vám nikdy v […]

  2. […] banány= (banana cake, banánové muffiny, banánové […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *