Pesto z mrkvové natě

Se Zero Waste nesouvisí jen plýtvání obaly, ale i plýtvání jídlem. Spoustu jídla, které by se dalo ještě použít do nějakých receptů, vyhodíme jen proto, že nevíme, co s ním, přitom by se dalo na něco ještě zužitkovat. Přesně takovým příkladem je mrkvová nať. Že už se nedá dál využít, takže jí můžeme vyhodit? Ale dá.. a dokonce na něco výborného. 🙂 Dnes se naučíme, jak vyrobit z mrkvové natě výborné pesto. Můžeme ho využít jak třeba na pečivo, tak na těstoviny či do slaných palačinek (které jsou s pestem mimochodem výborné). A jak na to? 🙂

Suroviny

  • Nať z jednoho svazku mrkve
  • Hrst kešu oříšků (pravděpodobně by stejně šly využít i jiné druhy ořechů či semínek)
  • 2 stroužky česneku (podle chuti)
  • Citron
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Voda

  1. Nejdříve odtrháme nať od mrkví a pořádně ji umyjeme. Poté ze stonků otrháme lístky, které budeme na pesto používat. Zbydou nám jen stonky, které můžeme vyhodit (do bioodpadu do kompostu).
  2. Vezmeme si hrst kešu (či jiných) oříšků a na pánvi je na sucho lehce osmažíme. Dejte pozor, ať se vám nepřipálí (jde to snadno) a pravidelně je míchejte. Poté je necháme vychladnout a „nadrobíme“ je na menší části.
  3. Lístky z natě a nadrobené oříšky dáme do mixéru. Přidáme 2 nakrájené stroužky česneku, trochu citronové šťávy (podle chuti) a olivového oleje. Pokud nechcete mít pesto příliš tučné, můžete dát oleje jen trochu a spíše doplnit vodou. Ale oboje jen lehce, ať není pesto příliš tekuté. Tekutiny můžeme vždy poté doplnit. Poté umixujeme.
  4.  Pokud je pesto příliš tuhé, můžeme přidat trochu více oleje či vody. Podle chuti můžeme přidat i více citronové šťávy, česneku, soli a pepře.
  5. Pesto by nemělo být příliš tuhé ani příliš řídké. Taková „akorát mazací struktura“. 🙂
  6. Poté už si pesto můžete hurá vychutnat. 🙂 Pesto je výborné na pečivo, těstoviny, palačinky a možná naleznete i další využití. Ideální je pesto spotřebovat během několika dní a uchovávat ho v lednici.

Využíváte i vy nějak takové zbytky z kuchyně? 🙂 A například jak?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *