Občasné chození do restaurace si užije rád asi každý… 🙂 Dobré jídlo, příjemné prostředí a obvykle i milá společnost k tomu. Možná si to ani neuvědomujete, ale i při obyčejném jezení restauraci je možné vyprodukovat velké množství zbytečného odpadu. Jak tomu předejít, abychom si zároveň ale zážitek s restaurace užili na plno?
Při chození do restaurací či kaváren má největší množství vzniklého odpadu původ ve třech zdrojích. Jaké to jsou?
1) Ubrousky
Připadá nám to běžné. Dojíme jídlo a utřeme si ústa vedle položeným papírovým ubrouskem. Tímto způsobem ale vzniká neuvěřitelné kvantum zbytečného odpadu. Znečištěný papírový ubrousek nelze nijak recyklovat a proto končí rovnou v popelnici na smíšený odpad a poté na skládce.
Pokud jste v restauraci, kde ubrousky nejsou pokládány automaticky na stůl, ale je možné si je brát zvlášť, zkuste je vynechat. Pokud ale jíte v restauraci, kde je v ubrousky například automaticky už zabalený příbor a není tedy možné ubrousek vynechat, vezměte si ho s sebou domů, kde ho můžete v klidu dát do kompostu. Papírový ubrousek se brzy rozloží a nevznikne tím zbytečný odpad.
2) Plastová brčka
Chodíte rádi do koktejlových barů či jen na drink do kavárny? V tom případě asi budete zvyklí na běžné používání plastových brček. Víte ale, že plastová brčka patří mezi top 10 znečišťujících produktů, které bývají sebrány na pláži? A že v Americe je každý den použito více než 500 milionů plastových brček? Nejen že brčka jakožto výrobky z plastu jsou špatně recyklovatelné, ale zároveň často obsahují nebezpečné BPA. Proto jejich používáním nejen ohrožujete přírodu, ale i sebe.
Jak se ale jejich používání vyhnout, když jsou často automaticky přidávány k většině nápojů? Zkuste hned při objednávání pití poprosit, ať vám brčko nedávají. Předejdete tak nechtěnému odpadu a nápoj si užijete skvěle i bez brčka. Pokud si přeci jen některé nápoje bez brčka neumíte představit, zkuste si s sebou nosit brčko vlastní, například kovové (která jsou v podstatě „nesmrtelná“, v sadě po třech nebo po pěti a i s kartáčkem na čištění) či bambusové. Bez problémů se vám vejde do kabelky či tašky a můžete si vychutnat svůj oblíbený nápoj.
3) Zbytky jídla
Ať už se jedná o švédské stoly, kde si lidé naberou více, než zvládnou sníst a poté zbytek nechají, nebo o klasickou restauraci, kde jste dostali větší porci, než jaký je váš hlad, pravděpodobně jste zvyklí jídlo na talíři nechat a odejít. Bohužel tímto způsobem dochází k obrovskému plýtvání jídla, kterému lze předejít.
Pokud víte, že máte často problém s dojídáním jídla, berte si s sebou na návštěvu restaurace krabičku na zbytky jídla. Nejen že tak nebudete plýtvat jídlem, ale hlavně si můžete vychutnat zbytky i později doma. Na zbytky si můžete vybrat z široké nabídky krabiček, od plastových, přes nerezové až po termosky na jídlo, které ho udrží na dlouhou dobu teplé.
Výzva?
Nemusíte přijít o váš gastronomický zážitek, stačí jen dělat lepší volby. Papírový ubrousek často používáme spíše ze zvyku, opravdu ho ale často nepotřebujete. Já osobně nepoužívám vůbec nic nebo v horším případě svůj látkový kapesník.
Co se týče plastových brček, je lepší se jim v restauracích (ale i doma) vyhnout úplně. V restauraci můžeme u nápojů, kde brčko očekáváme, rovnou číšníka či servírku poprosit, ať nám nápoj přinesou bez brčka. Doma můžete plastová brčka nahradit těmi kovovými.
A co s nadbytečnými zbytky jídla? Například v případě švédských stolů se zkuste zaměřit na nabírání si menších množství. Nenabírejte si od všeho hned, ale nejdříve si vyberte to, co chcete vyzkoušet nebo vám chutná nejvíce, to snězte a až poté pokračujte dál. Pokud jste v klasické restauraci a dostali jste příliš velkou porci, můžete chodit už předem pro jistotu připraveni s vlastní krabičkou na zbytky. Případně pokud víte, že máte problém obvyklé porce sníst a nechcete si jídlo nosit s sebou, zkuste hned při objednání jídla požádat, jestli byste mohli dostat menší porci. Nejen že zabráníte plýtvání jídla, ale možná dostanete na jídlo i nějakou tu slevu. 🙂