Ať jdu do školy nebo do práce, téměř vždy si s sebou nosím vlastní svačinu či oběd. Nejen, že je to finančně výhodnější, ale zároveň tím ušetřím spoustu zbytečných obalů a také je to i zdravější volba (protože vím, z jakých ingrediencí jídlo vařím). Samozřejmě podle toho, co zrovna plánuji jíst, volím i vhodný obal. Přenést v tašce salát je totiž něco jiného než přenést polívku či omáčku. Jak si zabalit vlastní jídlo co nejlépe tak, aby se vám cestou nejen nerozlilo či nevysypalo všude, ale zároveň vypadalo stále chutně? To se dozvíte v dnešním článku. Zároveň tyto triky a rady můžete používat na balení jídla i pro vaše nejmenší.
Jak balit jídlo
V závislosti na tom, jaký typ svačiny či oběda si plánujete vzít s sebou, byste měli volit i vhodný obal. Na trhu je dostupných mnoho různých možností, ze kterých si můžete vybrat a zároveň určitě spoustu skvělých obalů budete už mít i doma, takže je nebudete muset ani kupovat. V tomto článku vám ukážu několik neoblíbenějších a vždy vám navrhnu i druhy jídel, které v daném obalu můžete přenášet.
Já sama chodím s jídlem téměř všude, protože ráda vím, co moje jídlo obsahuje, a zároveň se chci vyhnout nezdravému jídlu zabaleného do tuny odpadu. Proto dost často vypadám jako chodící samoobsluha, alespoň jsem ale vždy v klidu, když mě přepadne hlad. 🙂 Jak tedy ale to jídlo vlastně balit a jaké mám své oblíbené svačinky a obědy?
Krabičky na jídlo (kovové či plastové)
Znovupoužitelné krabičky slouží nejen jako skvělá nádoba pro přenášení jídla z domova, ale i jako náhrada jednorázových krabiček „to go“ vyrobených ze styrofoamu. Ten je nejen zbytečným odpadem, ale je problematický i po zdravotní stránce. Styrofoam je vyráběn z ropy a již v roce 2011 byl označen za možný karcinogen. Ideálně by se neměl dostat vůbec do kontaktu s jídlem, natož s teplým, protože ze sebe může vylučovat nebezpečné chemikálie. Ideální náhradou jsou kovové nerezové krabičky na jídlo, které jsou nejen bytelné, ale hlavně zdravotně nezávadné.
Krabiček na trhu naleznete obrovské množství. Plastové, nerezové a někde i z bambusu. Ačkoliv jsem zastáncem toho, že je dobré využívat to, co doma už máme místo kupování si nových věcí, u krabiček na jídlo jsem při používání plastu čím dál vím více skeptická.
Po přečtení knížky Život bez plastů, kde se autoři zmiňovali o možných zdravotních problémech způsobených používáním plastových krabiček u jídla jsem přesedlala na kovovou a jsem moc spokojená. A proč mohou být plastové krabičky na přenášení jídla problematické? Podle autorů knížky se „z plastových nádob chemická aditiva uvolňují po celou dobu jejich existence.“ Zde se může jednat například o zpomalovače hoření, barevné pigmenty či lubrikanty. Zároveň by se jídlo v plastových krabičkách nemělo nikdy (!!!) ohřívat, protože to může vylučování látek ještě mnohem zesílit. Je to tedy něco, z čeho chcete jíst? Já v tomto případě tedy ráda koupila něco nového a vyměnila plastové krabičky za ty kovové.
Pokud nicméně plastové krabičky na jídlo stále máte a chcete je používat, zkuste se vyhnout jejich použití u kyselých a mastných věcí, které s plastem mohou více reagovat. Plastové krabičky bych doporučila používat převážně u suchých věcí, které nebudou nijak s plastem reagovat. Můžete je využít například na přenášení sendvičů či nakrájeného ovoce a zeleniny.
Obecně můžete krabičky na jídlo používat na obrovské množství jídel. V případě, že máte krabičky nepropustné (obvykle se silikonovým těsněním), které zabraňuje vytékání tekutin, můžete nosit i různé omáčky či saláty s dresingem.
Krabičky můžete využít na přenášení toastů, hlavních jídel s omáčkami, nakrájeného ovoce a zeleniny či salátů. Pokud silikonové těsnění nemáte, zkuste využít krabičky pouze na suché části jídla a ty tekuté dejte například do zavařovačky.
Podobnou variantou, jako jsou krabičky na jídlo, jsou i termosky na jídlo. Na rozdíl od krabiček je u nich velkou výhodou, že jídlo zůstane teplé (případně studené, pokud je to záměr). Hodí se tedy převážně na různé omáčky s přílohami, případně polévky. Termoska je nepropustná, takže se nemusíte bát vytečení.
Zavařovačky a skleničky
Zavařovačky a skleničky mají několik výhod. Nejen že jich často už máte doma spousty či je můžete získat zdarma jako součást nákupu jiných potravin (například sklenice od oliv či oříškových másel), ale zároveň mají obrovské využití na přenos jídel.
Mně osobně se nejvíce osvědčily na přenos salátů (dresing můžete dát do jiné malé skleničky, aby nebyl salát po delší době s ním moc rozmáčený), jídel s omáčkami (které ze zavařovaček nevytečou) či dipů k zelenině. Zároveň spousta z nás má doma tolik zavařovaček, že vždy můžete najít tu správnou velikost pro dané jídlo. Větší zavařovačku pro salát, menší pro dresingy či dipy. Pokud mám například na jídlo omáčku, klidně do zavařovačky dám naspod přílohu (například rýži) a do vrchní části dám omáčku. Poté, až dostanu hlad, tak si vše ve sklenici promíchám a mohu jíst.
Voskované ubrousky
Voskované ubrousky jsou skvělým produktem, který má široké využití nejen v kuchyni. Pokud vás zajímá o jejich používání více, doporučuji svůj článek s 10 způsoby, jak je využívat. Nicméně jejich hlavní použití je převážně na balení jídla na cestu. Mně osobně se nejvíce osvědčily na balení toastů a sendvičů. Namazaný chleba lze do ubrousku jednoduše zabalit, pro jistotu ho můžete přetáhnout gumičkou, aby se ubrousek neotvíral, a poté už můžete v klidu hodit do batohu či tašky, které ponesete s sebou. Občas pro větší jistotu ještě dávám do látkového pytlíku. Takto můžete ubrousek využít skvěle na svačinu na cesty či pro děti do školy.
Voskované ubrousky též můžete využít na přenesení nakrájeného ovoce či zeleniny, které do ubrousky zabalíte. Díky ubrousky se vám zelenina a ovoce nikde „neopatlají“ a vy je můžete poté kdykoliv vytáhnout.
Další možností na přenos jídla jsou svačinové kapsičky na jídlo. Těch na trhu naleznete velké množství a jsou určené převážně na přenos „tuhých“ pokrmů jakou jsou obložené chleby či kousky ovoce a zeleniny. Zároveň je naleznete v různých provedeních, ať už propustné či s nepropustnou vrstvou. Mezi ty ekologičtější lze zmínit ty od Tierra Verde z biobavlny, tedy pro přírodu mnohem příjemnější. Další oblíbenou značkou svačinových kapsiček je česká značka MagsBags, která nabízí obrovský výběr velikostí i barev.
Látkové sáčky se nejvíce osvědčí na potraviny, které jsou v tuhém stavu a nedrobí se. Já obvykle látkové sáčky využívám převážně na ovoce, které se mi díky sáčkům nerozuteče po celém batohu, případně na pečivo (sladké i slané). Pokud se bojíte, že se vám z látkových sáčků vysype například mouka či cukr po celé tašce, zkuste využívat sáčky z biobavlny, která má obvykle hustší oka než ostatní látky.
Má oblíbená jídla
Saláty
- Moc ráda si na svačinu či oběd nosím saláty. Většinou jen smíchám různou zeleninu, co mám doma, a dám si jí do svojí kovové krabičky, která se mi osvědčila nejvíce. Nicméně použít můžete s klidem i zavařovačku, ve které salát vydrží stejně dobře. Pokud byste si rádi přidali dresing, dejte ho raději do vedlejší malé skleničky a pak ho přidejte ve chvíli, kdy chcete salát konzumovat, ať ho nemáte rozmočený. 🙂 Pokud se bojíte, že vám skleničky budou chrastit v batohu, dejte jednu z nich do látkového pytlíku a můžete být v klidu.
Omáčky
- Mám moc ráda omáčky, hlavně ty indické. Na jejich přenos mi nejvíce vyhovují klasické zavařovačky, které neprotékají a zároveň jich mám doma tolik, že si vždy mohu vybrat tu správnou velikost. Naspod si dám obvykle přílohu, omáčku si dám nahoru a až mě popadne hlad, jen promíchám a hurá jíst. 🙂
Sendviče
- Ty jsou skvělou volbou pro rychlou svačinou na cesty. Nezávisle na tom, co si do nich namažete, se nejlépe přenášejí ve voskovaných ubrouscích, které zároveň (na rozdíl od krabiček) nezaberou příliš místa a po snězení sendvičů můžete ubrousek jen zmačkat a hodit do baťohu. Proto je jejich použití super i na svačinu pro děti do školy (jen je varujte, ať ubrousky nevyhazují!). Případně můžete na přenášení využít i svačinové kapsy, které fungují stejně dobře.
Ostatní
- Na svačinky mám moc ráda hummus, který si i doma můžete vyrobit za pár korun. Zároveň se dá skvěle přenášet v zavařovačce či malé skleničce. Mým potřebám velikostí nejlépe odpovídají skleničky od oříškových másel z Mixit, které mám moc ráda a skleničky od nich mohu navíc právě takto využít dál. K němu si často beru například mrkev nakrájenou na hranolky, které si do něj na cestách máčím. Ty obvykle balím do voskovaného ubrousku. Stejně tak se k němu mohou skvěle hodit celerové hranolky.
- Pokud máte doma přezrálé banány a nevíte, co s nimi, ovesné sušenky jsou skvělá věc, která je nejenom jednoduchá a rychlá, ale super i na cesty jako svačina. Jejich přenášení se mi nejvíce osvědčilo v krabičkách, případně by bylo možné menší množství nést i ve voskovaných ubrouscích, případně v krabičce (ale ta zabere více místa).
- Moje oblíbené jsou taky ovesné muffiny, které stejně jako ovesné sušenky můžete vyrobit, pokud máte doma nějaký ten přezrálý banán. Přenášet je poté můžete v látkových sáčcích, krabičkách a vydržely by i ve svačinové kapsičce. 🙂
Kousky ovoce či zeleniny
- Skvělá zdravá svačinka. Jednoduše si je uložíte do krabičky, zabalíte do voskovaných ubrousků nebo i do svačinové kapsičky.
Oříšky a sušené ovoce
- Jako rychlosvačinka se dobře osvědčí i sušené ovoce či oříšky. Nejlépe se přenášejí v látkových sáčcích, kde nezaberou skoro žádné místo a můžete je třeba jen tak hodit do tašky či batůžku. 🙂
Na co nezapomenout s sebou
- Příbor: můžete mít sebelepší úmysly o ekologickém přenášení jídla, pokud si ale s sebou nevezmete něco, čím jídlo jíst, bude vám to houby platné. Dost oblíbené jsou bambusové příbory, které jsou často prodávány jako cestovní verze v obalu a jsou o něco skladnější než ty kovové, já osobně ale využívám ty klasické, protože mi připadá zbytečné kupovat něco nového. Díky nošení (jakýchkoliv) příborů s sebou ušetříte také nějaký ten odpad a můžete si jídlo vychutnat kdekoliv. 🙂
- Taška: pokud s sebou taháte větší množství jídla, možná se vám bude hodit i nějaká ta taška na přenos. Nezapomeňte si proto vzít s sebou svojí síťovku či látkovou tašku, kterou můžete opakovatelně využívat. 🙂
Jaké obaly na přenos jídla používáte vy? A máte nějakou svou oblíbenou značku? 🙂