/
Arašídová másla
Arašídy a arašídová másla jsou skvělým zdrojem kvalitních tuků a bílkovin. Zároveň jsou užitečným pomocníkem ve veganské kuchyni, protože se s nimi výborně peče. Do čeho můžete arašídy v kuchyni zakomponovat a jak upéct ten nejlepší flapjack, který se vám osvědčí převážně na cesty? Tak to vše se dozvíte v tomto článku.

 

Zároveň zde najdete recenzi na arašídová másla Nupreme, které jsem na recenzi dostala a využila jsem je ve svém receptu.

 

Recenze arašídových másel

Na úvod bych tady ráda uvedla, že arašídy, ačkoliv se tak často označují, nejsou ořechy. Arašídy jsou ve skutečnosti luštěniny. Nicméně protože se často v kuchyni využívají společně s oříšky či se za ně zaměňují, pro zjednodušení, když v tomto článku píši o oříškových máslech, zahrnuji zde i to arašídové.

Autorka s arašídovými máslyZačneme s recenzí arašídových másel, které jsem dostala na vyzkoušení od e-shopu Nupreme. Zkoušela jsem dvě arašídová másla, a to arašídové máslo s hořkou čokoládou a arašídové máslo s bílou čokoládou.

Osobně arašídová másla mám moc ráda, a proto můžu říct, že mě nezklamala ani tato. Mají skvělou chuť a právě příchuť hořké a bílé čokolády je zajímavým zpestřením těchto másel.

Arašídová másla jsou v porovnání s ostatními oříškovými másly obvykle trochu “lepivá”. Připadá mi, že se trochu o něco více lepí na zuby na rozdíl třeba od kešu či mandlových másel.

U těchto arašídových másel je to podobné, ale trochu v menším množství než u čistě arašídových másel. Právě díky přídavku čokolády se “lepí” o trochu méně a připadají mi tak o něco více příjemná na konzumaci. Jinak ale chuťově jsou výborná a moc ráda jsem je využívala jak samotná jen tak na lžičku (je to takový zdravý mls), tak na ochucení třeba ovesné kaše nebo na pečení. Pokud máte rádi arašídová másla, mohu tyto jen doporučit.

Zároveň u obou arašídových másel oceňuji složení. Ze 75 % jsou tvořené arašídy, z 25 % čokoládou. Samozřejmě ale v nabídce e-shopu Nupreme najdete i jen čistě arašídová másla, která jsou vyráběné ze 100 % jen z arašídů. 

Arašídové máslo s hořkou čokoládou je dle složení plně veganské, s bílou čokoládou není, protože má v sobě malé množství mléka.

 

Jak jsou arašídy přínosné?

Proč bychom měli vůbec arašídy a arašídová másla konzumovat? Arašídy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, tuky tvoří téměř 50 % jejich nutriční hodnoty. Téměř z 26 % jsou tvořeny bílkovinami, tedy jsou poměrně hodnotné i na bílkoviny. Arašídy jsou skvělé pro sportovce, kteří hledají nutričně výživné potraviny s vysokým obsahem zdravých tuků i bílkovin.

Arašídy jsou skvělým zdrojem jak zdravých tuků, tak bílkovin.

Kromě toho jsou též plné užitečných vitamínů. Arašídy obsahují celou řadu vitamínu B. Díky vitamínu B3 například pomáhají zlepšovat mozkovou aktivitu a paměť. Dále v arašídech najdete i vitamín E, který chrání buňky před volnými radikály a zároveň pomáhá zpomalovat stárnutí buněk. Nedostatek tohoto vitamínu snižuje obranyschopnost a způsobuje neurologické potíže.

Arašídy paradoxně mohou mít pozitivní vliv i na naši psychickou stránku. V arašídech totiž najdeme troptofan, který pomáhá uvolňovat serotonin (hormon štěstí) a zvyšovat jeho hodnotu. Právě serotonin hraje důležitou roli v naší psychické pohodě.

Bohužel arašídy nemají jen výhody, ale i jednu zásadní nevýhodu, a to, že jsou poměrně častým alergenem. Pokud je toto váš případ, určitě se arašídům vyhněte a zkuste například některá jiná oříšková másla, která jsou též poměrně dobře výživná, například kešu krém či mandlový krém.

 

Na co si dát u arašídových másel pozor?

Bohužel prodejci často spoléhají na to, že zákazníci příliš nezkoumají složení. Proto jsou často arašídová i jiná oříšková másla “naředěná” například oleji, takže ve výsledku se jedná o tekutý produkt, kde je menší množství kvalitních ořechů a určité množství olejů, které je v produktu úplně zbytečné. Proto, pokud si kupujete jakákoliv oříšková másla, tak pozorně sledujte složení.

Jemné arašídové máslo od značky Nupreme je vyráběné ze 100 % jen z arašídů. 

Pokud se jedná o oříškové máslo, které je například smíchané i s čokoládou, je zde jasné, že ve složení nebudou ze100 % jen ořechy. I v tomto případě se ale dívejte, že nejsou ve složení žádné zbytečně ingredience, které tam nemají co dělat. Kvalita složení je klíčová a proto ho pozorně sledujte.

Arašídová másla

Jak arašídová másla využít?

Arašídová másla mají obrovskou paletu využití. Můžete je použít:

  • Na snídaňové ovesné či jiné kaše
  • Do smoothies
  • Na pečivo (V Americe je oblíbený “peanut butter and jelly toast”, tedy arašídové máslo s marmeládou. Já téhle kombinaci na chuť moc nepřišla.)
  • Do sušenek, muffinů, flapjacků či brownies
  • Klidně i samotné

 

Recept na flapjack s arašídovým máslem

Pokud neznáte flapjacky, určitě je vyzkoušejte, protože opravdu stojí za to. Jedná se o zdravé sladké tyčinky, které zaručeně zasytí a jsou ideálním společníkem na cesty. Já je nejraději peču, když se chystám na nějaký výlet či túru do přírody, protože se poměrně jednoduše přenášejí a zároveň jsou úžasně syté i chutné.

Pokud nevíte, jak ekologicky přenášet své svačinky a jídlo na cestách, mrkněte na tento článek.

Sama jsem zkoušela různé varianty flapjacků, v této oblasti můžete opravdu hodně experimentovat. Nakonec jsem zakotvila u tohoto receptu, který zde s vámi nasdílím, který se mi nejvíce osvědčil. Jeho nedílnou součástí je právě i arašídové máslo, které dodává flapjackům skvělou chuť a velké množství tuků.

Ovesné flapjacky

Ingredience

Jak na to?

Začneme tím, že ve velké míse smícháme suché ingredience: vločky, skořici, špetku soli, vlašské ořechy a vanilkový cukr. Vše důkladně promícháme.

V menší misce smícháme všechny “mokré” ingredience kromě vody: arašídové máslo, med a kokosový olej. Tyto ingredience dáme do mikrovlnky na přibližně 45 sekund, aby změkly. Poté tyto ingredience promícháme a přidáme vodu či mléko, dle vlastní preference.

Následně smícháme suché a mokré ingredience dohromady a pořádně zamícháme. Výsledkem by měla být tužší hmota, nicméně lepivá a konzistentní.

Zatímco mícháme těsto, předehřejeme si troubu na 175 stupňů. Vezmeme si plech, lehce vymažeme (já používala olivový olej, ale můžete použít i jakýkoliv jiný) a těsto dáme na plech. Utvoříme z něho tlustší vrstvu, aby flapjack tyčinky nebyly příliš tenké a nedrobily. Těsto hezky zarovnáme, aby flapjacky vypadaly hezky i vizuálně.

Poté dáme flapjacky do vyhřáté trouby a pečeme asi 35 minut, dokud nebudou zlaté a dostatečně upečené. Flapjacky následně vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Později můžeme začít krájet.

Pokud máte rádi čokoládu, rozehřejte trošku ve vodní lázní a flapjacky jí polejte (ještě před krájením). Pokud by na vás čokoláda byla již moc, flapjacky jezte tak, jak jsou. Nakrájejte si je na tyčinky a vychutnejte si je třeba na domácí svačinku či na cesty.

 

Rada na závěr

Flapjacky jsou skvěle variabilní potravina a můžete s jejich recepty různě experimentovat. Zkuste například použít jiné oříšky anebo přidejte hrstku sušeného ovoce. Chutnat budou stále skvěle a jako bonus přidáte další ingredience, které máte rádi.

 

Máte rádi arašídová másla? A jak je nejraději využíváte vy? 🙂

Zanechat komentář: