/
614 Views2
Nerada plýtvám jídlem, jen bohužel u některých potravin se mi stává, že je částečně využiji, ale stejně z nich je spousta zbytků a já nevím, co s nimi. Zde patří například zbytky z výroby rostlinného mléka (recept na něj zde). Když si vyrábím rostlinné mléko, rozmixuji hlavní ingredienci (například mandle či ovesné vločky) a vymačkám ji, abych měla mléka co nejvíce, ale pořád mi zbude drť, se kterou nevím, co dělat.
Abych zbylé mandle či jinou surovinu nemusela vyhazovat, zkoušela jsem různé recepty, do kterých bych tento zbytek mohla využít. A zatím se mi nejvíce osvědčily veganské brownies, které nejen že výborně chutnají, ale zároveň tím ušetříte nějakou tu potravinu před vyhozením. I pokud nejste vegani, ale láká vás recept vyzkoušet, v receptu najdete alternativu, čím drť nahradit. 🙂 Vzhůru na to!

Nejsem moc zvyklá suroviny vážit, protože nejčastěji využívám „hrníčkovou“ metodu, tedy měřím na standardní velikost hrníčků, kterých většina z nás má plnou kuchyň.

Na 6-7 porcí

Suroviny

Drť z výroby 1 l rostlinného mléka (tedy asi 90-100 g hmoty. Doporučuji používat z mandlí, kešu či ovesných vloček. Pokud jí doma nemáte, zkuste nahradit například 100 g mandlové či ovesné mouky)

1 hrníček ovesných vloček

3/4 hrníčku špaldové mouky

1 hrníček datlí (hrníček s datlemi naplnit vodou a poté použít do receptu i tu vodu)

1/2 hrníčku kakaa

1/2 hrníčku oleje (doporučuji spíše slunečnicový nebo řepkový, olivový má v receptu dost výraznou chuť)

1 hrníček ovesného mléka

1 lžička jedlé sody

1 lžička pečícího prášku

2 lžíce třtinového cukru

2 lžičky vanilkového cukru

Čokoláda dle výběru (nepovinné)

 

Postup

Postup je naprosto jednoduchý a to rozmixovat všechny ingredience kromě čokolády dohromady. Jen u datlí je potřeba je nechat pár hodin namáčet, aby šly lépe mixovat. Já jsem si je odměřila do hrníčku (1 plný hrníček datlí) a poté jsem celý hrníček s datlemi naplnila vodou a nechala asi tři hodiny stát. Následně jsem využila na mixování datle i s vodou, do které byly ponořené, protože tato sladká voda brownies ještě více osladí a získají lepší chuť.

Cukr přidávejte dle chuti, před přidáním můžete ochutnat, jestli vám těsto nepřipadá moc sladké. Pokud ano, cukr nedávejte, pokud málo sladké, třtinového cukru přidejte klidně více.

Pokud chcete brownies jako čokoládovou bombu, můžete nalámat kousky vaší oblíbené čokolády a přidat je po umixování do těsta. Doporučuji například hořkou čokoládu, která v brownies skvěle vynikne. Případně můžete přidat kousky i na povrch těsta.

Po umixování (a přidání čokolády) si vezměte menší plech a vymažte ho důkladně olejem. Poté těsto rozetřete rovnoměrně na plech, ale nenechávejte příliš tlustou vrstvu. Pokud chcete, dejte kousky čokolády i na povrch a poté pečte na 175 stupních asi 30 minut. Pokud je těsto moc hutné, přidejte trošku rostlinného mléka či vody. Těsto by nemělo být tekuté (nemělo by jít vylévat, to už je příliš), ale zároveň by mělo jít bez problémů rozmazávat po plechu.

Po třiceti minutách do těsta píchněte vidličkou a pokud se na vidličku těsto nelepí, je hotové.

Následně nechte těsto vychladnout a poté už můžete vesele ochutnávat. Mně osobně šlo těsto krásně odlepit od plechu a nikde se nepřipékalo. Doporučuji ochutnávat například s horkým kakaem či dobrým čajem. 🙂

Výhodou tohoto receptu je i to, že jde udělat úplně bezobalově. Všechny ingredience můžete nakoupit ve více vybavených obchodech úplně bez obalu. 🙂

Vyzkoušíte recept? Případně jak vám chutnal? 🙂

 

  1. Perfektní! Můj objev dne. Přesně tenhle recept jsem hledala. Kupodivu s použitím čokolády už není vůbec potřeba přislazovat. 🙂 A velmi snadno jde přetransformovat na bezlepkový koláč, který je úžasné vláčný, což se mi s bezlepkáčema moc často nestává. 🙂 Děkuju. 🙂

    Odpovědět
    1. Jéé, tak jsem moc ráda, že recept přišel vhod a že hlavně chutná! 🙂 Děkuji moc za milý komentář!

      Odpovědět


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.