Pokud jste stejným milovníkem různých pomazánek a dipů stejně jako já, pravděpodobně často řešíte, jak se vyhnout kupování těch v obchodech, které jsou nejen obvykle zabalené do plastových obalů, ale hlavně plné různých chemických konzervantů a barviv. Nejjednodušší variantou je si je vytvořit doma. Tentokrát se zaměříme na domácí avokádové guacamole, které si můžete dopřát jako zdravější verzi například s mrkvovými tyčkami či jen jako pomazánku na chleba. Jdeme na to?
Ingredience
- 1 celé měkké avokádo
- 1/2-1 celé střední rajče
- 1/2-1 celé středně velká cibule
- Česnek
- Citron
- Sůl
Postup
Postup je naprosto jednoduchý. 🙂 Nejdříve si vyloupeme avokádo. Nejjednodušší je avokádo překrojit na půl a vyndat pecku. Poté už jen vydlabat lžičkou obsah z obou půlek. Následně dužninu rozmačkejte vidličkou na kaši. Vybírejte si avokádo, které je už měkké, jinak vám půjde špatně rozmačkat.
Dále nakrájejte půlku až celou cibuli na malé kostičky, stejně tak rajče. U rajčete můžete dát klidně celé, chuť až tak výrazně nezmění, cibuli dejte ale spíše podle vlastní chuti. Je hodně výrazná, takže pokud nemáte vyloženě rádi lehce štiplavou chuť cibule, dejte jí spíše málo. 🙂 Oboje přidejte k rozmačkanému avokádu a pořádně zamíchejte.
Poté vezměte 1-2 stroužky česneku (opět podle chuti), prolisujte ho a přidejte do pomazánky. Celý výtvor ochuťte solí a citronovou šťávou podle chuti a pořádně promíchejte.
Přestože se guacamole obvykle jí s nachos, já sama ho mám ráda například s mrkvovými tyčkami nebo jen namazaný na chleba. Vyzkoušejte, co bude nejvíce vyhovovat vám, fantazii se meze nekladou. 🙂