/
915 Views9
Máte doma hnědý banán, u kterého uvažujete, jestli ho raději už neposlat na kompost? A nebo máte prostě jen chuť na něco sladkého, ale nechcete si dávat něco příliš nezdravého? V tom případě je dnešní recept pro vás ten pravý. Jednoduchý a hotový hned.

 

Miluji sladké. Zároveň miluji pečení a skoro každý den si dávám něco sladkého, jen se mi nechce trávit pravidelně pečením hodiny. Ale abych si šla koupit do supermarketu balíček sušenek? Tam mě to netáhne. Nejen že domácí jsou zdravější, ale hlavně si je můžete udělat přesně podle toho, co máte rádi, takže jsou nakonec i mnohem chutnější. 🙂

Vzhledem k tomu, že se mi doma často vyskytují už nahnědlé banány, řeším obvykle, co s nimi. A volba je jasná. Sušenky. Tak jak na ně? Recept je naprosto jednoduchý a každý si ho hlavně může upravit podle sebe. 🙂

 

Suroviny

  • 1 hrnek ovesných vloček (jemnější budou lepší)
  • 1 hnědý banán
  • 1/3-1/2 hrnku vody
  • Oříšky, rozinky, sušené ovoce nebo čerstvé ovoce (rybíz, mirabelky,… raději něco výrazného. :)), množství podle chuti, obvykle dávám 1-2 hrsti
  • Skořice podle chuti
  • Máslo či olej na vymazání plechu

 

Postup

Nejdříve si namačkáme banán. Čím je starší, tím lepší, jde pak mnohem jednodušeji namačkávat. Poté přidáme zbytek ingrediencí (vodu na konec, množství podle hustoty). Základem jsou vločky, banán, poté je to na vaší fantazii. Vločky je dobré používat jemné, protože pak lépe sušenky drží. V případě, že používáte klasické hrubší vločky, doporučila bych přidat ještě jedno vajíčko, aby sušenky lépe držely.

Já osobně mám ráda přidávání oříšků, rozinek a sušeného a čerstvého (nebo zamraženého) ovoce. Ze sušeného ovoce se do sušenek výborně hodí například meruňky nebo třešně. Z oříšků bych doporučila obzvláště para ořechy, kešu a mandle. Z čerstvého ovoce je lepší vybírat hlavně ty chuťově výrazné (například jablko je v sušenkách hodně „mdlé“). Mezi mé oblíbené patří rybíz a mirabelky. Často míváme doma ještě zásobu v mrazáku, takže rozmrazím a poté přidám do sušenek. Další ingredience případně můžete přidat podle chuti. Já mám ráda skořici, je ovšem možné přidat i například strouhaný kokos, kakao či i trochu medu, pokud máte rádi sladší. Banán ovšem sušenky skvěle osladí.

Smíchejte tedy dohromady namačkaný banán, vločky a poté směs z oříšků/rozinek/ovoce podle chuti (obvykle 1-2 hrsti). Poté přidejte trochu skořice a začněte přidávat vodu. Já dávám asi 1/3-1/2 hrnku, je to ale spíše dle potřeby. Těsto by mělo být lehce lepkavé, ale ne tekuté. Takové, aby se dalo nabrat na lžičku a drželo tam.

Když máte těsto hotové, vymažte si plech a udělejte z těsta sušenky. Inspirace na fotce. Množství těsta podle receptu vyjde asi na šest kusů sušenek. Poté pečte na 150 stupních asi 40-45 minut. Raději ale průběžně kontrolujte, sušenky by měly být lehce do zlatova a měly se se přestat lepit. Poté sušenky jen vyndejte z trouby, nechce chvíli vychladit a můžete podávat. 🙂

A výsledek na talíři? 🙂 (Chutná to lépe než vypadá 😉 )

 

Vyzkoušíte recept? Pokud ano, pochlubte se s výsledky. 🙂